De meeste mensen zijn rond deze tijd met vakantie, en dat kan funest zijn voor planten die veel onderhoud nodig hebben.
Als we een droge periode krijgen moeten we toch maar eens denken of een sproei-installatie .En ze zijn niet eens zo erg duur meer.
Houtige gewassen kunnen nu heel goed gesnoeid worden. De zogenaamde zomersnoei voorkomt dat de hele winter alles zo kaal geknipt, en kort is. Als we in de zomer snoeien hebben we minder last van heftige terugkomende takken.
Een boomverzorgers kreet is "ZOMERSNOEI HOUT ERAF, WINTERSNOEI HOUT ERBIJ." Vooral leibomen worden nu veel geknipt
De beste tijd om gras te ZAAIEN is deze maand. Het geeft een harde goede mat. Voor we gaan zaaien moeten we eerst de ondergrond goed bewerken. Voldoende mest inbrengen, en vooral organische stof, zoals compost of tuinturf. Dit is namelijk later als de grasmat gesloten is, heel moeilijk als nog te doen. Dan de gehele oppervlakte egaal aantrappen, of stampen. Vervolgens alles even ruw harken, en inzaaien. Dan het zaad licht inharken en alles vlak aandrukken. Mogelijkerwijs met plankjes onder de klompen. Nu alles goed vochtig houden, en op warmte hopen. Na maximaal 2 weken zien we alles mooi groen worden. In de winter zal het gras goed afgehard worden en we hebben het volgende jaar de mooiste en sterkste grasmat die men zich kan wensen.
In deze maand planten we eigenlijk niets meer. We oriënteren ons op de bollen die we over een paar maanden willen planten.
Ook bekijken we of er over een paar maanden misschien hoekjes in de tuin veranderd kunnen worden. Een goed plan zal dan zeker helpen.
Impuls aankopen zijn misschien wel eens leuk, maar een evenwichtige opbouw van de tuin is erg belangrijk.
Het is ook heel goed mogelijk om eens een ontwerp door een hovenier of ontwerpbureau te laten maken. We zijn dan zeker van jarenlang tuinplezier.
Schadelijke oorwormen in chrysanten en dahlia's kan u vangen door potjes met stro omgekeerd op te hangen of op een stok te plaatsen. Elke ochtend kan u ze hieruit halen en vernietigen.
Snoei de hagen van coniferen voor de tweede keer. Zorg dat de heg aan beide zijden naar boven toe iets smaller wordt, dan blijft hij het langst mooi.
Eind deze maand kan Buxus gestekt worden. Een stekje is ongeveer 10 cm. lang. Verwijder enkel de onderste blaadjes en plant het in goede stekgrond. Geef water en plaats de pot op een beschut plekje.
Neem half verhoutte stekken van heesters, vaste planten en de balkonplanten:
Begin met het oogsten van zaden: vele vaste planten ( Digitalis, Verbascum, Scutelaria) en eenjarige (Tagete’s, Cosmo’s, Salvia, enz.).
Droog zaad grondig en bewaar het in papieren zakken (enveloppen) op een droge, koele plaats. Vergeet de naam niet te noteren!
Blijf het gazon wekelijks maaien op een zomerhoogte van 3 tot 4 centimeter.
Verwijder uitgebloeide bloemen. Laat er wel enkele staan als je zaad wil oogsten.
Plant herfsttijloos ( Colchicum ) voor bloei eind september. Plaats de bollen ongeveer 15 centimeter diep.
Controleer dagelijks de kuip,- en terrasplanten. Geef voldoende water en een maal per week mest.
Knip eventuele groene scheuten uit bontbladige planten diep weg, zij groeien harder en zullen anders de bonte plant gaan overheersen.
Vanaf half augustus zijn de eerste voorjaarsbollen alweer te koop. Wees er snel bij voor een grote keuze.
Zaadzetting gaat ten koste van de bloei. Haal daarom bij eenjarige en zaaidahlia's wekelijks de uitgebloeide bloemen uit de planten.
Blijf de druif regelmatig snoeien: steeds de jonge zijscheutjes wegbreken. Pluk ook wat bladeren rond de trossen weg.
Zorg bij de hoger wordende Dahliarassen voor voldoende steun. Snij ze ook voor de vaas, de plant zal alleen maar rijker gaan bloeien.
Zaai op het kruidenveld nog dille, kervel en tuinkers. Over enkele weken kunt u de eerste blaadjes oogsten voor een heerlijke najaarssalade.
Heide en andere houtige gewassen kunt u nu stekken. Zet de stekken in bloempotten met stekgrond en doe er daarna een plastic zakje overheen.
Het is nu een goede tijd om vaste planten in pot uit te planten. De grond is warm en de planten zullen voor de winter goed wortelen.
Tot ongeveer 20 augustus duren de hondsdagen nog. Dat betekent warm, broeierig weer. Wees zeer alert op schimmelziekten!
De eerste bloembollen zijn weer te koop. Koop op tijd sneeuwklokjes en kievitseitjes en plant ze zo spoedig mogelijk zodat ze niet indrogen.
Het bemesten van kuipplanten moet u nu afbouwen; ze moeten gaan afrijpen, zodat ze gezond en sterk de winter in gaan.
Als er voor de tweejarigen geen ruimte in de tuin is, zet ze dan op een bed in de groentetuin. Over een maand kunnen ze dan de siertuin in.
Van veel vaste planten kunt u zaad winnen om zelf te zaaien of te ruilen. Win vooral zaden van soorten die niet of nauwelijks te koop zijn.
Om kruiden te bewaren tot de winter kunt u ze ook drogen: hangend in bosjes of op een hor. Uit de zon, in de wind.
Deze dag kunt u goed benutten om de tuin weer eens goed te wieden. Let vooral op zaadonkruiden als basterdwederik, muur en kruiskruid. Deze kunnen zich massaal uitzaaien!
Pelargoniums (geraniums) kunt u nu stekken. Laat de stekken een uurtje drogen en zet ze daarna in met zand vermengde potgrond.
Planten die deze maand een hoge decoratieve waarde hebben zijn o.a.