Deze maand is er volop werk. Allereerst is het ideaal om nu te bemesten. Als het even kan organische mest, zoals compost of stalmest. Goed door de bovenlaag werken of licht onderspitten.
Ook nu kunt u vaste planten vermeerderen door ze te scheuren. Als ze maximaal 5 jaar oud, of te groot zijn geworden, graven we ze uit. We kunnen ze dan in 2 of 4 stukken steken of snijden. We planten nu weer een mooi stuk terug na de aarde goed bemest te hebben. Ze kunnen er nu weer een paar jaar tegen en zullen ons bedanken met een vernieuwde bloemenpracht.
Als uw vaste planten of heesters uitgebloeid zijn kunt u ze direct na de bloei snoeien. Dit moet in elk geval met prunussoorten die geen vruchten geven, zoals de prunus triloba, en ook de grotere heesters zoals Forsythia,- Ribes,- en Spiraea, soorten.
Het is nu ook weer tijd om onkruid te gaan bestrijden. Als we hier snel mee beginnen groeit het ons niet te snel boven het hoofd. Komen we er echt niet meer uit is rest ons nog de chemische weg. U kunt nu makkelijke eenjarigen meteen op de plaats van bestemming zaaien. Succes verzekerd met zaad van goudsbloemen, Oost-Indische kers en korenbloemen.
Er zijn vaste planten die pas laat boven de grond komen. Van lever- of koninginnekruid is vaak nu nog niets te zien. Nog even geduld dus. Boompjes en rozen op stam zijn echte windvangers. Zet daarom naast de plant altijd een stok en bind de stam hieraan vast.
Vaste planten die te groot zijn geworden, kunnen nu nog gemakkelijk gescheurd worden. Ook Hosta's kunt u scheuren. De planten die u over heeft, kunt u ook heel goed in een pot planten. In een pot op een schaduwterras of bijvoorbeeld bij de entree zal hij zeker de show stelen.Buxus is nu flink aan de groei. Stel het snoeien liever uit tot na half mei. De kans op nachtvorst is dan voorbij.
Niet alleen qua temperatuur maar ook qua kleuren doet de lente zich reeds voel- en zichtbaar gelden. De eerste echte zonnestralen verwarmen de aarde en zorgen zo links en rechts voor kleurige bollenpracht vlak boven de grond. Kleuren welke we ook naar binnen kunnen halen ter verhoging van de huiselijke lentesfeer:
U kunt deze maand uw Lathyrus al in potjes zaaien. Zet ze buiten op een lichte plek neer en bedek de potjes met een glasplaatje. Bezandt het gazon als de bovenlaag erg dicht is. Daarna beluchten met een prikrol.
Let er bij de aanleg van een vaste-plantenborder op dat er variatie in de bloeitijd zit. Zo blijft uw border langere tijd aantrekkelijk.
Tot het eind van de maand kan het gazon nog ingezaaid worden. Zorg er wel voor dat de grond de komende weken voldoende vochtig blijft. Blijf de kuipplanten controleren op ziekten en plagen en haal het afgevallen blad weg.
Snoei Forsythia na de bloei door de uitgebloeide takken diep weg te knippen. Dit bevordert de bloei volgend jaar.
Zomerheide kan nu worden gesnoeid. U kunt dit het beste elk jaar doen, omdat de struiken anders erg groot en ook kaal van onderen worden. Knip de uitgebloeide bloem maar weg, maar snoei niet geheel terug tot op het oude hout. U loopt anders het risico dat de heide niet meer uitloopt. Het gaat om soorten als Calluna vulgaris en Erica cinerea. Als u wat onregelmatig snoeit blijft de natuurlijke struikvorm mooi intact.
Vorstgevoelige heesters zoals Buddleya en sommige soorten Syringa mogen nu ook worden gesnoeid. Voorjaarsbloeiende heesters kunt u het beste direct na de bloei snoeien. U houdt dan een mooie struik. Enkele soorten: Forsythia, Ribes en Clematis.
Er gaan weer meer soorten in de tuin bloeien. De tijd voor de bloemschikkers komt er dus weer aan. Niet alleen bloeiende heesters of kleine bomen zoals Malus, fruitsoorten, maar ook de eerste vaste planten zoals Bergenia, Convallaria en Dicentra, komen in de bloei. U kunt ze in tere voorjaarsboeketten of arrangementen verwerken.
Planten die deze maand een hoge decoratieve waarde hebben zijn o.a.