Tuintips voor de maand mei

Dingen de maand mei in de tuin te doen, zijn........

.Deze maand planten we nog wat zomergoed en verder houden we alles goed onkruidvrij. Snoeien doen we de uitgebloeide heesters , en verder genieten we van het mooie van onze tuin. Heeft u er wel eens aan gedacht dat er ook fruitsoorten in de siertuin gebruikt kunnen worden. Een aardbeienplant doet het uitstekend als onderbegroeing, en een bessenstruik geeft heerlijke vruchten en heeft erg veel sierwaarde. En een druif of kiwi zijn schitterende muurbedekkers voor in de zon. Hoera het is zomer!Het lekkere weer gaat nu echt beginnen, dus u kunt het tuin- bankje uit de schuur te voorschijn halen. Rozen die bijna zijn uitgebloeid moet u tot het eerste vijfblad afknippen. Op deze manier bloeien de rozen langer door. Ook kan de heg in juni geknipt worden. En de planten in de bakken moet u zeker tot het einde van de maand augustus bemesten. Is er onverwacht toch nog een regenachtige dag, geef dan het gazon een goede mestbeurt. Wilt u graag de tuin vol vlinders hebben, dan moet u zeker een Buddleia planten.

GAZON ONDERHOUD

Een gazon is een apart hoofdstuk in de tuin. Allereerst het maaien, niet te kort. Vanaf de grond gemeten ongeveer 5 centimeter is goed. Als toch te laag gemaaid wordt komt er te veel zon op de grond en kan het mos flink de kop opsteken. Dit mos kunnen we wel bestrijden met mosdoder of ijzersulfaat, maar voorkomen blijft beter dan genezen. Iets langer gras is sterker en kan ook beter concurreren tegen onkruiden. Vele onkruiden die vooral in jong gras voorkomen kunnen niet tegen maaien , en zullen dus vanzelf verdwijnen. Sommige zoals paardenbloemen kun je gemakkelijk uitsteken of uittrekken. Enkele onkruiden zijn slecht met de hand te verwijderen zoals ereprijs of hoornbloem. Deze moeten dan chemisch bestreden worden. Dit is echter pas effectief als het gras goed hard groeit. De ideale tijd hiervoor is ongeveer augustus. Ik kom er op terug. Let er wel goed op dat een strak geknipt kantje aan het gras er altijd weer keurig uitziet.

Algemene tuintips mei

Als we een enkele plant te hoog vinden worden kunnen we ze koppen. Door de top eruit te breken of te snijden gaan de meeste planten zich lager weer vertakken zodat ze voller worden, meer takken met bloemen geven, en lager blijven. Hagen die strak moeten blijven kunnen we ze nu vast knippen. Als ze wat minder belangrijk zijn kunnen we ze ook eind juli knippen, in dit hoeft het maar een maal per jaarGeef tuinplanten liever af en toe een flinke watergift dan elke dag een beetje.Geef bloembakken en kuipplanten regelmatig voeding. Heel handig zijn langzaam werkende bemestingstabletten die enkele maanden werkzaam zijn.

Zorg dat de composthoop niet uitdroogt. Begiet hem zonodig en dek hem eventueel af met doeken of een deksel. Veel groente-, fruit- en tuinafval is geschikt voor de composthoop.  Gooi gekookte etensresten, aardappel- en sinaasappelschillen, en zieke en aangetaste plantendelen echter in de vuilnisbak. Gebruik liever geen (chemische) slakkenkorrels, maar graaf potjes bier in de grond in. Slakken komen hier massaal op af en verdrinken er in. Geef in stukken geknipte bananenschillen aan uw rozen. Deze vormen een uitstekende meststof.

Geef hanging baskets bij droog weer minimaal twee keer per dag water.

Grasmaaisel kan op de composthoop, maar ook in de plantenborder uitgestrooid worden. Het houdt de grond vochtig en houdt onkruidgroei tegen.

Sommige vaste planten, zoals tuingeraniums, kunnen na de bloei flink teruggeknipt worden. In augustus zullen ze dan voor de tweede keer bloeien.

Koffiedik zou een goed middel zijn om katten uit de border te houden.

Als u de Liguster-, Beuken- of Buxusheg nog niet gesnoeid heeft, wordt het hoog tijd om dat deze maand te doen. Uitgebloeide rozen kunt u steeds terugknippen tot aan een blad dat weer uit vijf kleine blaadjes bestaat. Doorbloeiende soorten zullen dan opnieuw knoppen gaan vormen. Er zijn ook eenmaal bloeiende rozen die niet worden teruggeknipt, want zij vormen na de bloei prachtig gekleurde bottels.

Geef rozen eind juni voeding en vergeet ook het gazon niet te mesten. Kuipplanten en eenjarigen in potten kunt u bijvoeden met vloeibare meststoffen die u in het gietwater oplost.

Maai het gras in de zomer op een lengte van 3-5 cm. om verbranding door felle zon te voorkomen. Ook mos krijgt zo minder kans.

Door regelmatig de uitgebloeide bloemen uit de eenjarigen te knippen ontstaat een rijkere bloei.

Bind klimplanten tijdig aan, zodat u ze mooi in goede banen kunt leiden.

ONGEDIERTE

 Luizen en dergelijke kunt u heel aardig bestrijden met een harde waterstraal.

MEELDAUW

Ziekten zoals meeldauw moet u zien te voorkomen. Knip zieke delen weg en giet de planten in de ochtend zodat ze droog de nacht in kunnen.

SLAKKEN

Een zeer vervelend ongedierte is de slak. Ze vreten vooral tijdens de nacht aan uw zachtbladige planten zoals Hosta. U ziet het wel aan de gaten en aan de slijmsporen. U kunt ze op biologische manier bestrijden, daarom de volgende tips. Vang ze door te kijken onder potten en bakjes in de tuin, daar toeven ze om de dag door te komen. U kunt ze ook in de avond gemakkelijk vangen als ze op pad zijn. Andere methoden zijn het plaatsen van biervallen (schaaltjes met bier er in). Padden in de tuin is ook prettig, want die lusten wel een slakje. Er zijn overigens ook milieuvriendelijke slakkenkorrels te koop.

Planten die deze maand een hoge decoratieve waarde hebben zijn o.a.